1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Времето за преговори между Европейския съюз и Великобритания изтича

Времето за преговори между Европейския съюз и Великобритания изтича

Рибарството е основната пречка

Рибарството и някои продуктови стандарти са основните пречки при преговорите между Европейския съюз и Великобритания за бъдещия търговски договор, посочи Урсула фон дер Лайен в свое изказване пред Европарламента. "Имаме известен напредък, но това не е достатъчно за сключването на споразумение", каза тя пред народните представители.
 
Затова Брюксел активно се подготвя за сценария, при който сделка няма да има, изтъкна фон дер Лайен и увери, че екипът на главния преговарящ Мишел Барние прави всичко възможно, за да избегне подобно развитие. Заради положителен тест за Ковид-19 при един от сътрудниците на Барние преговорите в момента се водят изцяло онлайн.
 
При изслушването на фон дер Лайен в Европейския парламент редица депутати предупредиха, че дори през идната седмица да се стигне до споразумение, времето едва ли ще стигне, за да има гласуване в пленарната зала. Преди вота трябва да се преведат 600 страници текст на 23 езика. Затова лидерите на парламентарните групи обсъждат насрочването на извънредно заседание на 28 декември.
Една от най-спорните теми е свързана с правата за рибарство в британски води. По този въпрос Лондон все още не е готов на компромиси. Освен това преговарящите дискутират и по въпроси, свързани със стандартите за някои храни, сред които наденички. Ако британците искат да изнасят такива за Европейския съюз, ще трябва да представят съответен сертификат за безопасност. Такъв документ за незамразени месни заготовки липсва в арсенала на Брюксел, тъй като досега подобни продукти не са били внасяни от трети страни. 
 
На по-малкия британски остров съществува и друг проблем. В Република Ирландия се произвеждат редица храни и напитки, за които суровините идват и от Северна Ирландия, която е част от Великобритания. Въпросът е дали тези продукти в бъдеще ще могат да носят етикет "произведено в ЕС". Подкрепа за отворена граница между двете части на острова идва от новоизбрания американски президент Джо Байдън. От Брюксел коментират, че промяната на позицията на Вашингтон може да накара Борис Джонсън да приеме компромис при разговорите за новия търговски договор. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.