Йордан Войнов: Проблемът с хранителните добавки е много сериозен

Снимка:

Вносителите избягват регистрацията и акцизите на продукти, които често са лекарствени

Проблемът с хранителните добавки е много сериозен и непрекъснато се натъкваме на него, коментира изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, цитиран от БТА.

Като ги "минават" за хранителни добавки, вносителите избягват регистрацията и акцизите на продукти, които често са лекарствени, както и времето за изпитването им върху животни и хора доброволци, обяснява експертът. Те тръгвали по съкратената процедура - регистрация на даден продукт като хранителна добавка и директното му пускане в търговската верига. По този начин и дистрибуторите генерирали огромни печалби.

На въпрос по какъв начин се осъществява контрол и има ли БАБХ надеждна лаборатория за това Войново отговори, че агенцията проверява както производителите, така и дистрибуторите и търговските складове.

Според него няма нищо лошо в това лабораторният анализ да става в чужди лаборатории в ЕС, какъвто е случаят с фалшивите ампули с витамин С, засечени на пазара ни и изследвани в Хамбург. Имаме надеждна комуникация и логистика и изследванията не са проблем, категоричен е д-р Войнов.

Според него у нас няма никакъв проблем по отношение контрола на търговията с добавки от производител и от търговец. Има сериозен проблем обаче с търговията им онлайн. Всеки, който си купува подобна хранителна добавка по интернет, не може след това да я разпространява, а да я ползва само за лична употреба, като си носи отговорност, предупреди експертът.

Според него хаосът и натрупването на проблеми се създава от факта, че 20 години контрол над хранителните добавки у нас напълно е липсвал - работело се едва през последните две години.

Според зам.-директора на БАБХ Тенчо Тенев е мит, че агенцията няма лаборатория за изследване безопасността на хранителните добавки. По думите му тя включва микробиологична чистота, пестицидни остатъци, микротоксини, тежки метали. Повечето от хранителните добавки били на растителна основа и д-р Тенев е категоричен, че няма лаборатория в света, която да докаже дали дадено растение го има или няма в дадена добавка.

Що се отнася до качествения анализ на витамини и минерали, мога да ви уверя, че в България има такава лаборатория и тя се намира в Изпълнителната агенция по лекарствата, посочи той. За съжаление обаче тя нямала акредитация по ИСО 17025.

"На нея не й е необходимо това за изследването на лекарствата, но на нас ни е необходимо за изследването на храни. Това, което можем да правим, е след заплащане на пробите да правим там скрининг и ако се окаже, че съдържанието на витамини и минерали е по-малко или не съответства на указаното на етикета, да ги изпращаме навън в референтна лаборатория на ЕС, предлага експертът.

С други думи трябва да се знае, че за безопасността на хранителните добавки имаме лаборатория, а имаме проблеми с количествения състав само на витамините и минералите, обобщи той.

При отчитането на една година от работата на БАБХ вчера Йордан Войнов каза, че по отношение качеството и безопасността на храните заведенията за обществено хранене са най-слабият сектор. Там инспекторите са се натъкнали на много сериозни нарушения, най-вече в "ол инклузив" хотелите по морето и в зимните курорти. Системите за самоконтрол са разписани само на хартия и не работят, призна д-р Войнов.
Той определи като проблем квалификацията на хората, които работят "зад витрините" и приготвят храната, която консумираме.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.