1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За стандарта "Стара планина" са подали документи 39 предприятия

За стандарта "Стара планина" са подали документи 39 предприятия

Одобрени са 27 фирми, 11 заявки се обработват

Това съобщиха от пресцентъра на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Националният референтен център по безопасност на храните от животински произход към НВМС провежда всички необходими изследвания, които гарантират качеството и безопасността на продуктите с марка „Стара планина”, посочва д-р Войнов.

ДВСК провежда постоянен контрол за това дали производителите спазват стриктно утвърдените стандарти и техническата документация за производството на продукти „Стара планина”.

Още през април т.г. НВМС е закупила всички необходими серуми за изследване на четири вида меса в месните продукти. Чрез тях може да се установи дали има наличие на пилешко, телешко, свинско и конско месо.

При изчерпване на количествата Националният референтен център по безопасност на храните от животински произход има готовност да направи нови доставки за провеждане на необходими органолептични, микробиологични и физикохимични изследвания на месните продукти. Д-р Войнов уточни, че лабораторни изследвания на продуктите „Стара планина” ще се правят по метода на анализ на риска.

НВМС е в процес на закупуване на специализирана техника за изследване на процетното съдържание на видовете месо в даден продукт. Дотогава тези проби ще се изпращат в европейски лаборатории.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.