1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта на едро незначително поевтиня в края на март

Захарта на едро незначително поевтиня в края на март

Ръст при търговията на дребно

 

Средната цена на едро на бяла кристална захар за страната бележи леко понижение в края на март, спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите търговски вериги се повишава, показва анализ на земеделското министерство. 

Предлагането на продукта по тържищата е на цени от 0,87 лв./кг (Бургас) до 1,50 лв./кг (Варна). В пет от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените на едро от 0,9% до 5%, най-чувствително в Стара Загора, докато в други четири е налице повишение с между 1,7% и 9,1% (Хасково). В резултат, средната цена на едро на захарта за страната намалява с 0,8%, до 1,17 лв./кг.

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 1,14 лв./кг (Видин и Силистра) до 1,39 лв./кг (Варна и Шумен). В девет от областите продуктът поскъпва в рамките на 1,7% – 6,3% на седмична база (най-съществено в Пловдив), което води до повишение на средната стойност за страната в големите супермаркети с 0,8%, до 1,21 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,25 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,68 лв./кг (Разград). Отклонения на стойностите спрямо предходната седмица се отчитат само в Перник, София и Шумен – повишение с между 1,6% и 5,1%. Това не се отразява на средната цена на продукта в по-малките магазини за страната и тя се запазва на ниво от 1,35 лв./кг.

През изминалата седмица цените на захарта в ДТО са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Разград – 0,44 лв./кг. Изключение прави област Варна, където цената на захарта в ГТВ е с 0,04 лв./кг по-ниска от тази в ДТО.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,04 лв./кг за ГТВ и 0,18 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и на дребно се наблюдава в Бургас – 0,37 лв./кг за ГТВ и 0,46 лв./кг за ДТО. В осем области цените на дребно в ГТВ са с до 0,21 лв./кг (Монтана) под тези на едро. Подобна е ситуацията и в ДТО в пет области, където продуктът се предлага в рамките на 0,05 лв./кг - 0,15 лв./кг (Варна) по-евтино отколкото на едро.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.