1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Заливат пазарите с 500 000 елхички

Заливат пазарите с 500 000 елхички

Дръвчетата ще бъдат предоставени от държавните лесничейства и дивечовъдни станции в страната.

 

Над 500 000 коледни елхи ще бъдат пуснати на пазара за предстоящите празници, съобщиха от земеделското министерство. Дръвчетата ще бъдат предоставени от държавните лесничейства и дивечовъдни станции в страната. Кампанията по изсичането им вече започна, очаква се към 10 декември първите елхички да се появят по пазарите, уточниха от ведомството на Мехмед Дикме.

Ела, смърч, черен и бял бор са предпочитаните дръвчета, с които българинът украсява дома си, показват продажбите от минали години. Крайната цена за потребителите се определя от пазара, като през последните зими тя варира от 2 до 20 лв. в зависимост от търсенето и предлагането, обясниха от Националното управление по горите.

Елхи и дрянови клонки могат да секат физически и юридически лица, които са подали заявки в държавните лесничейства и след внасяне на определените такси. За дръвче с височина до 1 м се плаща 1,80 лв., за двуметрова елха - 2,40 лв., а за по-високите - 3,60 лв.

По традиция коледните елхички се режат предимно от специално създадените плантации и горски разсадници, при извършване на т. нар. отгледни сечи в гъсти насаждения, както и от просеките под далекопроводите за електрическо напрежение.

Частните собственици на гори не плащат такса, ако решат да отсекат дръвче от своя имот. Те обаче също трябва да имат разрешително от съответното лесничейство. Полицаи и лесничеи ще обикалят горите и ще правят хайки по пътищата, за да предотвратят опитите за незаконна сеч и търговия с коледни елхи.

Легално отсечените дръвчета се маркират с черна боя, обясниха от земеделското министерство./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.