1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Заместителите на месото остават нишов продукт

Заместителите на месото остават нишов продукт

В своята прогноза експертите предричат и ръст на търсенето на нови източници на белтъчини

Въпреки нарастващото търсене на храни, които да заместят месото, те и след 15 години ще останат нишов продукт, тъй като в същото време ще се увеличи и консумацията на животински продукти. Това се казва в анализ на голяма нидерландска банка.
 
До 2035 година пазарът за заместители на месото, млякото и сирената в Европейския съюз и Великобритания ще се развива бурно. Заради увеличаващото се население и икономическия растеж ще расте и консумацията на животинските продукти, така че делът на алтернативите ще остане под 10%, прогнозират експертите.
meat
 
Очакванията им са продажбите на заместители на месото да достигнат милион и половина тона, а при алтернативите на млякото – до 4,5 млн. тона. През 2020 година от месните заместители в Европейския съюз бяха продадени едва 214 000 тона, а при прогнозирания ръст техният пазарен дял през 2035-та ще бъде 4%. Интересът към тези продукти ще остане висок, тъй като през следващите 15 години в производството им ще бъдат внедрени редица иновации.
 
В своята прогноза експертите предричат и ръст на търсенето на нови източници на белтъчини, като смятат, че до пет години ще започнат продажбите на продукти от насекоми, или на месо, създадено в лабораторни условия. През 2026 година консумацията на месо, риба, яйца и мляко в ЕС ще се увеличи с 2 милиона тона спрямо 2020-та. Ще има разместване от червеното към птичето месо и яйцата.
 
При млякото анализаторите очакват лек спад на потреблението. В същото време ще се увеличи консумацията на растителни имитати, ще има и промени в потребителските нагласи. През 2035 година заместителите на млечните продукти ще достигнат пазарен дял от 9%, а общото количество ще бъде 4,5 милиона тона. За производството на тези продукти ще са необходими допълнителни 500 хиляди тона зърно, маслодайни и протеинови култури, сочат изчисленията. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.