1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зърненият баланс на страната е добър

Зърненият баланс на страната е добър

От земеделското министерство определят настоящата есенна кампания като трудна за зърнопроизводителите предвид променливите метеорологични условия

Зърненият баланс на страната е добър, зърно има и за износ, и за потребление, съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) след редовно заседание на Консултативния съвет по зърното.

Този извод се потвърждава и от представената от дирекция "Растениевъдство" информация за хода на есенната кампания. По предварителни данни на отдел "Агростатистика" към Главна дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения" към МЗХ към 29 ноември производството при основните есенни култури възлиза на 3,9 млн. тона пшеница, 795 хил. тона ечемик (зимен и пролетен) и 520 хил. тона маслодайна рапица.

Окончателни резултати за производството при есенните култури ще има в края на годината.

Падналите повсеместни валежи в страната през първата и втора десетдневки на октомври повлияха негативно върху хода на прибирането на пролетните култури, съобщават от министерството. През третата десетдневка на октомври метеорологичните условия се стабилизираха и времето се подобри.

Поради високата влажност на зърното се е забавил темпът на освобождаването на площите, заети с основните пролетни култури - царевица за зърно и слънчоглед. Това оказа негативно отражение на предсеитбената подготовка на почвата и сеитбата на есенниците, с изключение на маслодайната рапица, която се засява по-рано от зърнените, посочват от ведомството.

По неокончателни оперативни данни към 29 ноември на Главна дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения" изоставането на прибирането е наваксано спрямо същия период на 2009 г. При царевицата за зърно е отчетено изпреварване с 9%.

Ожънатите площи при слънчогледа възлизат на 6,626 млн. дка, или 99,82 на сто от засетите и среден добив 220 кг/дка. Производството към същата дата е 1,461 млн. тона слънчоглед, или с 11,45 на сто повече спрямо периода от предходната година.

Реколтираните площи с царевица за зърно възлизат на 3,085 млн. дка, или 98,24 на сто от засетите, при среден добив 632 кг/дка. Прибраното зърно е 1,950 млн. тона, което е повече с 44,44 на сто.

Средните добиви към същата дата и при двете култури са по-високи - с 12,82 на сто за маслодайния слънчоглед и с 32,58 на сто за царевицата за зърно.

От земеделското министерство определят настоящата есенна кампания като трудна за зърнопроизводителите в страната предвид променливите метеорологични условия.

По оперативни данни към 29 ноември предсеитбена подготовка на почвата е извършена на 14,327 млн. дка с минимално изменение от 1,35 на сто по-малко за същия период спрямо 2009 г.

Засетите площи при пшеницата възлизат на 9,99 млн. дка с изменение 1,14 на сто по-малко и при ечемика 1,748 хил. дка, което е по-малко с 20,54 на сто спрямо същия период на предходната година. Площите на маслодайната рапица са с 16,98 на сто повече, като достигат 2,164 млн. дка.

Анализът на данните сочи, че има забавяне на есенните мероприятия, дължащо се основно на валежите в страната, като част от сеитбата е извършена след оптималните срокове за страната. По-малко са засетите площи със зимен ечемик, което е за сметка на увеличението на площите с маслодайна рапица.

Традиционно засяваните площи с пшеница в страната са около 10 млн. дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.