1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Защо падат борсовите цени на основните култури?

Защо падат борсовите цени на основните култури?

Корекциите надолу бяха значителни

Тези дни станахме свидетели на значителен спад на цените на пшеницата, царевицата и маслодайните култури, както в Чикаго, така и в Париж. Причините са разнообразни – от чисто борсови машинации, през климатични промени до политически решения.
 
bw
Корекциите надолу бяха значителни: отвъд Океана пшеницата загуби 8%. В Париж хлебното зърно само за един ден поевтиня с 8,50 евро. Още по-драматична е ситуацията при соята, която само за няколко дни записа минус 111 от цента за бушел. При рапицата загубата е 8 евро, а царевицата поевтиня с 24 цента или с 6 евро. Една от причините е отслабналото търсене вследствие на новата вълна от короновирусната инфекция, както и на новите случаи на африканска чума по свинете в Китай. Поевтиняването се дължи също така на борсовите игри на големите инвестиционни фондове, особено в Чикаго. 
 
Допълнителен натиск върху пшеницата упражни и съобщението от Москва, че Русия се отказва от износните квоти, но запазва експортните мита. Причината за това решение на агроведомството явно е, че след обявяването на износните ограничения местните стопани се въздържат да продават продукцията си на вътрешния пазар. На другия полюс са очакванията за соята и царевицата. Смята се, че заради високите цени фермерите в САЩ ще засеят по-големи площи с тези култури, което ще доведе до свръхпредлагане.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.