1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зелените в Европейския парламент са против сделката с МЕРКОСУР

Зелените в Европейския парламент са против сделката с МЕРКОСУР

В целия свят се изсичат големи площи гори за селскостопанската индустрия

Зелените в Европейския парламент са против сделката с държавите от блока МЕРКОСУР. Те искат въвеждане на санкции заради изсичането на гори за селскостопански цели. Настояват за по-строг мониторинг и на държавите в Съюза.

В целия свят се изсичат големи площи гори за селскостопанската индустрия. Въпреки че ЕС изисква от своите партньори да опазват околната среда, в законодателството на Съюза липсват средства за прилагане. Природозащитниците и Европейският парламент отчитат нужда от спешни действия.

Комитетът по околна среда планира изслушване по този въпрос. Европейската комисия също ще даде законодателно предложение. Причина за предстоящите обсъждания е не само нарастващият брой изчезващи гори в ЕС, но и тревожните горски пожари в Бразилия. Практиката на рязане и изгаряне на големи горски територии там е следствие от процъфтяващата бразилска селскостопанска индустрия. Производството на соя и говеждо месо изисква много свободно пространство, а търсенето му вероятно ще се увеличи с влизането в сила на търговската сделка на ЕС с Меркосур. В Бразилия около 65% от обезлесените площи вече се използват като паша. Цифрите на бразилската федерация на износителите на говеждо месо показват ръста на индустрията: между 1997 и 2016 г. количеството на изнесеното говеждо месо се е увеличило десетократно. Износът на соя е нараснал с 22%. За последните 20 години площта се е увеличила със 160%.

Споразумението между ЕС и Меркосур не съдържа отделна глава за устойчиво развитие. В случай на злоупотреби, се предвиждат само консултации със заинтересованите правителства и създаване на експертна комисия. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.