1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Агенцията по храните трябва да затегне контрола в пчеларския сектор

Агенцията по храните трябва да затегне контрола в пчеларския сектор

Браншовиците имат проблем с пашата на пчелите

Агенцията по храните трябва да затегне контрола в пчеларския сектор при регистрацията на нов пчелин. За това настояват от Обединения български пчеларски съюз. Браншовиците имат проблем с пашата на пчелите, предвид пренаселеността на кошерите в селата. Според тях през последните години в бранша са навлезли нови пчелари с цел да възползване от подпомагането.

Браншовиците не са против навлизането на нови хора в сектора, но забелязват, че има и недобросъвестни. Хора, които мислят, че с подпомагането ще успеят в бранша, но реално нямат знания и образование за стопанисване на кошерите. В същото време броят на пчелините в селата расте, а това създава проблем при пашата на пчелите. Броят се увеличава, но липсва терен за паша. Агенцията по храните е контролният орган, който разрешава да се формира нов пчелин. В Закона за пчеларството е записано, че в дадено място поставянето на кошери трябва да става в отстояние на минимум два километра и половина от вече наличните. Според пчеларите това правило не се спазва.

Предстои да излезе карта, която ще опише покритието на флората в селата и медовия баланс. На нейна база да се определя броя на пчелните семейства. Това е част от решение на проблема.

Необходимо е пчеларите да се образоват, за да знаят тънкостите на занаята, допълват браншовиците. Те са категорични, че подпомагането има полза, но е невъзможно само с него да се гледат пчели.

Автор: Данаил Андреев

За още новини гледайте АгроТВ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.