1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Бенефициентите по ОП „Рибарство” получават по-лесен достъп до финансиране

Бенефициентите по ОП „Рибарство” получават по-лесен достъп до финансиране

Как – ще научите само тази седмица в предаването АГРОФОРУМ

Преди да разясним как ще се подобри усвояването по рибарската програма, ще видите репортаж от ключовото посещение на еврокомисаря по земеделие у нас. България подкрепя неговите предложения за промяна на Общата аграрна политика и най-вече за запазване на бюджета на ЕС за земеделие, стана ясно по време на визитата на Дачиан Чиолош в България. Има ли опасност за навременното получаване на европейските средства и какво печели България, ако субсидиите през новия програмен период се изравнят – вижте коментара на земеделския министър и на министър-председателя Бойко Борисов.

Темата за ОП „Рибарство” също стои на дневен ред пред България, защото усвояването на средствата по нея е слабо. От предвидения бюджет от 107 млн. евро до 2013 г., до момента са изплатени едва 0,40%. За да се промени ситуацията, Националният гаранционен фонд и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури подписаха споразумение, с което се цели да бъде улеснен достъпа до финансиране на бенефициентите по програмата. Какви ще са механизмите за подобряването на бизнес средата в този сектор, ще разберете от Явор Недев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и от Светлин Статков, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд.

И от темата за рибарството, преминаваме към друга, не по-малко актуална тема – за пчеларството. Още повече, че вече стартира приемът на заявления за подпомагане по три мерки от новата Национална програма по пчеларство, която обхваща периодаБюджетът й ще бъде три пъти по-голям от предишната програма. Дотук всичко звучи прекрасно, но има много недоволни пчелари от Националния браншови пчеларски съюз, които оспорват  нейния успех. Констатирани ли са злоупотреби по нея, беше ли ефективна, има ли неправомерно облагодетелствали се бенефициенти – вижте само тази седмица в АФ. 2011-2013 г.

Темата за директните продажби ще бъде също един от важните акценти в предаването. Страстите след излизането на дългоочакваната наредба поутихнаха, но какво се случва сега, има ли вече подадени молби за извършване на директни продажби – ще разберете от интервюто ни с д-р Любомир Кулински – директор на Дирекция „Държавен ветеринарно-санитарен контрол”. Той разкрива и какви са изискванията към животновъдите, за да продават малка част от продукцията си директно на пазара. От Михаил Велков, изп. директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България, ще разберете могат ли млекопроизводителите да изпълнят изискванията по наредбата, а зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров дава отговорите от какво финансиране могат да се възползват животновъдите и кога България ще получи нотификация за обещаната държавна помощ.

Вижте ведео анонс на предаването ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.