1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Фалшивият пчелен мед, внасян от трети страни, влиза като тема в Европейския парламент

Фалшивият пчелен мед, внасян от трети страни, влиза като тема в Европейския парламент

Всяка пета проба, взета от импорт, не изпълнява изискванията

Фалшивият пчелен мед, внасян от трети страни, влиза като тема в Европейския парламент. Депутатите от Комисията по земеделие ще гласуват документ, с който настояват за по-строг контрол, по-високи санкции и по-ясно обозначение на вносните продукти.

Всяка година в Европейския съюз се внасят близо 200 хиляди тона мед, а производството в Общността достига около 250 хиляди тона. Проблемът е, че медът от внос често не отговаря на европейските стандарти, изтъкват народните представители от Земеделската комисия.

Според данни на Европейската комисия всяка пета проба, взета от импорт, не изпълнява изискванията. Фалшификати и нередности има обаче и при мед, произведен в страните-членки, като най-често става дума за добавена захар.

Депутатите са недоволни и от факта, че в момента е достатъчно на опаковките да пише "Смес от европейски и извъневропейски мед". Така, според тях, потребителят не знае какво всъщност консумира. Потребителски организации настояват на опаковките да се изписва страната, в която е произведен медът.

Документът, който ще гласуват депутатите в Земеделската комисия, представлява обаче само призив към страните-членки, които отговарят за контрола на вносните продукти. По отношение на етикетирането, апелът е насочен и към Европейската комисия, която трябва да създаде съответни законови промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.