1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Иновативни подходи при отглеждане на пчелни семейства през пролетта и лятото

Иновативни подходи при отглеждане на пчелни семейства през пролетта и лятото

Проф. д-р Иванка Желязкова от Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора с подробности

Онлайн информационен семинар отново събра заинтересовани от пчеларския бранш. Темата този път беше "Иновативни подходи при отглеждането на пчелните семейства през пролетния и летния сезон". Събитието се организира от Националната служба за съвети в земеделието - Териториален областен офис - Велико Търново, Тракийски университет - Стара Загора и Университет за национално и световно стопанство – София.

През пролетния период се правят два важни прегледа на пчелните семейства – първият е пролетният осведомителен преглед и главен пролетен преглед. Проф. д-р Иванка Желязкова от Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора с подробности:

"На пчелина е необходимо да се осигури поилка, ако в близост до пчелина няма водоизточник. След осведомителния преглед се прави почистване и дезинфекция, поне на дъната на кошерите. Друг важен момент е главният пролетен преглед. Провежда се в началото на месец април. Извършва се при температура на въздуха от 15-16 градуса по Целзий. Хубаво е да се извърши рано, за да може, ако имам някакви нередности, те да бъдат отстранени. Отчита се силата на пчелните семейства окомерно. За силни се смятат тези, които имат 7-8 междурамия с пчели, средни между 5 и 6 и слаби, които са заети с пчели под 4 междурамия. Друг важен показател е количеството на запечатаното работническо пило. По-точен начин е ако пилото се приравни към цели пити, също и използването на мерителна рамка. Едно пчелно семейство дава стокова продукция, когато пчелите в него са над 35 000. Следи се и за показателя: обем на гнездото. След главния пролетен преглед пчелните семейства могат да се разделят на две групи."

След този период се извършва пролетно подбудително подхранване. Целта е, пчелите работнички, получавайки непрекъснато малко количества храна, да хранят по-добре пчелата-майка, в резултат на което тя снася повече яйца. Още в програмата на Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.