1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Искат държавата да плаща по 40 лв. на пчелно семейство за опрашване

Искат държавата да плаща по 40 лв. на пчелно семейство за опрашване

От бранша настояват държавата да вземе мерки за установяване на мистериозно изчезване на пчелите у нас

Държавата да плаща по 40 лева на пчелно семейство за опрашване настояват от Съюза на пчеларите в България. „Искаме облекчения на данъците и превръщане на пчеларството в приоритет за Министерството на земеделието и храните”, обясни Илия Цонев, член на Управителния съвет на Съюза на пчеларите. От бранша се оплакаха от мистериозно изчезване на пчелите в България.

Пчеларството е в криза и секторът все повече потъва, коментира Илия Цонев от Съюза на пчеларите. „Политиката на Министерството на земеделието според нас е неправилно ориентирана. Те призовават само към големи пчелни стопанства. У нас едрите пчелари са само един процент. Пчелите извършват огромна работа тихо и незабележимо. Те опрашват и основният принос на пчелите не са пчелните продукти и медът, а опрашителната дейност. Затова нашите претенции са за плащане на реално свършена работа от пчелните семейства“, каза той.

От бранша настояват държавата да вземе мерки за установяване на мистериозно изчезване на пчелите у нас. По данни на съюза през миналата година в районите на Мездра, Враца и Плевен се е наблюдавала висока смъртност при пчелите, на места до 50 на сто от пчелните семейства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.