1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Как трябва да реагира един пчелар при установяване на смъртност в пчелина?

Как трябва да реагира един пчелар при установяване на смъртност в пчелина?

Достатъчно е да подадете сигнал в Областна дирекция „Земе-делие“, пояснява експерт от БАБХ

Пчеларите у нас попадат под управлението на два закона – за ветеринарномедицинската дейност и Законът за пчеларството. Отделна нормативна уредба указва действията при различни казуси, свързани с живота и здравето на пчелите. Как да се ориентира един пчелар в този законодателен лабиринт, ако установи смъртност в своето пчелно стопанство? Попитахме Даниел Денев, Главен експерт в Дирекция „Животновъдство и хуманно отношение към животните“ в БАБХ.

„По Закона за ветеринарномедицинската дейност пчеларят незабавно трябва да уведоми ветеринарен лекар – официален или частнопрактикуващ – за предприемане на действия по компетентност. Имаме обаче и едно законодателство, което казва, че трябва да уведоми и Областна дирекция „Земеделие“, обяснява Даниел Денев.

Така законодателството се явява двойно, но то всъщност се припокрива – по отношение на действията при установяване на смъртност в едно пчелно стопанство. От Областна дирекция „Земеделие“ са задължени да уведомят ветеринарен лекар, който е част от определената със заповед комисия, която трябва да посети на място пчелина – до 24 часа от подаването на сигнала.

За пчеларите е важно да знаят какви са действията, които комисията има право да извърши на място – за да бъде задействан механизмът по установяване на причините за смъртност в стопанството.

„При необходимост, тази комисия е упълномощена и има правото да взима всякакви проби, включително и от растения, прилежащи около пчелина, проби от подмора, от пчелните семейства и да ги насочва към съответната акредитирана лаборатория, най-често от системата на БАБХ – за последващи резултати, които да установят причината,довела до смъртност на пчелите“

От Българската агенция по безопасност на храните поясняват: напълно достатъчно е при установяване на смъртност в пчелина, да бъде уведомена съответната областна дирекция „Земеделие“. Във всяка има гореща телефонна линия, на която следва да има незабавна ответна реакция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.