1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Нелечима заразна болест по пчелите във Врачанско

Нелечима заразна болест по пчелите във Врачанско

Във Врачанско е потвърден случай на нелечимата болест – Американски гнилец по пчелите. Пикът на заболяването е през лятото, тъй като високите температури благоприятстват развитието му. Първият признак е разреденото пило.

Американският гнилец поразява кошерите на Атанас Алипиев от село Лютидол. Стопаните преглеждат всяка една пита и откриват заболяване. Пчеларите бързо уведомяват ветеринарите. На клиничните тестове в лаборатория се потвърждава наличието на бактериалното заболяване - Американски гнилец. За съжаление, заболяването е нелечимо, поради начина му на протичане. Това не е първият случай на опасното у нас през тази година.

Последните години липсва клинична картина на заболяването, твърди Михаил Михайлов. От особено значение е болестта да се открие навреме, за да не унищожи всички кошери.

Освен Американски гнилец през лятото, пчеларите трябва системно да проверят кошерите си за наличие на Европейски гнилец през пролетта. Пчелите заболяват при простудяване на пилото, при внезапни резки температурни разлики. Двете болестти са еднакво опасни, твърдят специалистите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.