1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари от София готвят протест

Пчелари от София готвят протест

Искат пчеларски борд и биологични пестициди

Готви се протест на пчеларите в София на 11 ноември. Това обявиха от Сдружение „Български Свободни Пчелари“. Исканията на пчеларите са свързани със заместването на химични препарати с биологични и създаване на пчеларски борд. От бранша са убедени, че държавният контрол е решаващ за доброто състояние на сектора у нас. 

Готвеният протест ще започне с шествие от земеделското министерство до Народното събрание. Сдружение „Български Свободни Пчелари“ ще осъществят и символично пръскане с препарат за растителна защита пред държавните институции в знак на недоволство. Надсловът на протеста е: Стоп на убийството на пчелите и българския народ. Призивът беше разпространен в социалните мрежи. 

Пчеларското сдружение настоява държавата да упражни реален контрол върху сектора, чрез създаване на пчеларски борд. Той трябва да следи за налагането на санкции на нарушителите, както и да подкрепя пчеларите и лабораториите за анализ на пчелни продукти.

Сред исканията на сдружението „Български Свободни Пчелари“ е успешната реализация на българския мед и намаляване на чуждестрания внос на продукта у нас.  

 Автор: Елена Дочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.