1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеларите намаляват, цената на меда е ниска

Пчеларите намаляват, цената на меда е ниска

Пчеларите в страната са намалели с 5 000, а пчелните семейства със 120 000

До този момент ние не срещаме разбиране от страна на правителството за подкрепа на пчеларството. Това заяви Даниела Челебиева, председател на шуменската структура на Съюза на българските пчелари, съобщи dariknews.bg. Пчеларите в страната са намалели с 5 000, а пчелните семейства със 120 000, каза тя. По думите и средствата от първата 3-годишна национална програма за развитие на пчеларството са били крайно недостатъчни- около 7 500 000 лв.  „Още преди да стартира тази програма ние изложихме исканията си за подпомагане на пчеларите - на пчелно семейство, това не се осъществи и смятаме, че това е причината пчеларството да е в упадък", обясни Челебиева. По нейна информация през 2007 година в страната е имало 40 000 пчелари, 9 000 от тях са участвали по проекти по тригодишната програма и програмата за развитие на селските региони.

По думите на Челебиева цените на меда са ниски и по този начин не могат да се осигурят средства за съществуване на пчералите. „В момента цената трябва да е 5 лв. за килограм, а тя достигна едва 4 лв.", каза тя и добави, че пчеларството е скъпо и като хоби и като бизнес.  

Новата национална програма за развитие на пчералството е за около 21 000 000 лв., тя е три пъти по-голяма от предишната, но нашите изчисления са, че трябва да има поне 28 млн. лв. годишно за подпомагане на пчеларството", заяви Даниела Челебиева. Според нея трябва да има и равоноставеност между земеделските производители, животновъдите , пчеларите и другите земеделци.

Към момента от местната организация на Съюза на българските пчелари нямат информация за броя на пчеларите в Шуменско, преди 10 години те са били 10 000, но според Челебиева сега са много по-малко.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.