1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеларите в България се готвят за протест

Пчеларите в България се готвят за протест

Те настояват за държавно субсидиране за пчелоопрашване

Пчеларите в България заплашват с протест, ако държавата не предвиди в програма на ЕС за следващия програмен период до 2020-а година субсидиране на пчелните семейства, съобщи БНР.

От Столичния браншови пчеларски съюз оценяват паричната помощ по програма "де минимис", която Министерството на земеделието и храните и ДФ "Земеделие" отпускат заради големия брой загинали пчелни семейства през изминалата зима, но според председателя на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов от парите са се възползвали много малка част от земеделските производители.

От сдружението настояват за държавно субсидиране за пчелоопрашване, което ще помогне пчеларството у нас да се развива много по-добре.

"В Програма 2020 за Общата селскостопанска политика на страните от ЕС дочувам, че не е залегнало това наше искане, а именно, за всички страни да има залегнал такъв параграф, държавите, по свое усмотрение, да дават държавна помощ на пчелни семейства."

Искането е от няколко години и е особено важно за пчеларите в България, които са решили да излязат на протест, ако то не бъде изпълнено. От браншовия пчеларски съюз, казаха, че предстои ново покачване на цените на меда и препоръчаха то да не бъде драстично.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.