1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелите изчезват: Апокалипсис… скоро?

Пчелите изчезват: Апокалипсис… скоро?

Учени предсказват наближаващото Шесто масово измиране на видовете

Напоследък отново се разшумя около изчезващите пчели. Темата като че ли остана малко встрани от наболелите проблеми – лавинообразното поскъпване на храните, на горивата… което обаче съвсем не я омаловажава. Защото макар и все още да не осъзнаваме докъде ще доведе мистериозното намаляване на малките жълто-кафяви работнички, ако не го погледнем достатъчно отговорно на тази заплаха, в едно недалечно бъдеще може последствията да се окажат много по-сериозни, отколкото изобщо можем да си представим днес. И тогава вече глобалната продоволствена криза ще е неизбежна. А цените на всички продукти не само от първа необходимост ще изригнат по-страшно и от вулкана Кракатау.

Според проучване на членове на Асоциацията на британските пчелари (BBKA) числеността на медоносните пчели е спаднала с 30% през зимата на 2007-2008 г. Това представлява загуба на повече от 2 милиарда пчели на стойност 54 милиона британски лири за икономиката. България също не е изолирана от масовото явление: според Съюза на пчеларите в Северозападна България, "обезлюдяването" на кошерите вече достига между 50 и 85%.

Пчелите просто излитат от кошера и повече не се връщат. За съжаление обаче, засега все още специалистите тънат в догадки и хипотези каква е причината за това. Решихме да попитаме и вас – малко „помощ от публиката“, и ето резултата: за заболявания по пчелите са гласували само 1%; за влиянието на пестицидите и ГМО – 14 на сто, а за недостатъчни грижи на пчеларите – 85 на сто. Сигурно имат известно право всички онези, които смятат, че пчеларите не се грижат както трябва за кошерите си. Особено що се отнася до ситуацията у нас – стопаните нямат достатъчно средства, пък и по мнения на хора от бранша, сега пчеларството ни е „хаотично, неорганизирано“… Да, но да не забравяме, че заплахата от поголовното изчезване на пчелите е глобална, а не само в нашата страна. Така че, струва ми се, по-голям резон има да обърнем поглед към другите възможни причини. Заболявания? – да, твърде възможно е, макар че те едва ли са от вчера. Пестициди и ГМО? – тук като че ли можем да намерим логична връзка: от една страна, в Щатите генномодифицираните организми са най-разпространени, а от друга – там е и най-масовото изчезване на медоносните насекоми. Към това можем да прибавим и все по-интензивното и индустриализирано земеделие, което изисква използването на все повече химически препарати.

Може още много продукти и следствия от нашата цивилизация да са потенциалните виновници – и глобалните промени в климата, и каквото друго се сетите. Но докато продължаваме с това безумие – да унищожаваме общия си дом – Земята, тя ще ни го връща. Защото природните закони са по-силни от нас. И така, докато накрая сами предизвикаме собствения си Апокалипсис…

                                                                         Коментар на Светослав Динков

 Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.