1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Плевен отново става столица на пчеларството

Плевен отново става столица на пчеларството

Международното изложение „Пчеларство – Плевен 2016“ отваря врати на 11 февруари

За поредна година между 11 до 14 февруари Плевен ще събере пчеларската общност на традиционното Международно изложение „Пчеларство – Плевен 2016“. То се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и храните съвместно с Областния пчеларски съюз - Плевен, и с активното съдействие на областната администрация Плевен и националните браншови пчеларски организациии. Първото изложение е през 2003 г., а днес то вече е утвърден ежегоден форум, представящ тенденциите и новостите в пчеларския сектор.

Основните браншове, които се представят на изложението, са производствено, хомогенизиращо, филтриращо и разфасовъчно пчеларско оборудване, пчеларски инвентар; специализирани платформи и фургони; восъчни основи; микролаборатории за окачествяване; ветеринарни препарати; лицензирани производители на майки и отводки; пчелни продукти и производи и др. И тази година организаторите са предвидили богата и полезна съпътстваща програма. Сред акцентите на 11 февруари ще е лекцията „Национална програма по пчеларство – настоящия и новия период 2017/2019 г.“, която ще бъде изнесена от Кирилка Янина, началник Сектор „Пчеларство, мляко, интервенции“ към ДФ „Земеделие“. От 14.00 ч. същия ден ще започне Национална конференция по пчеларство, организирана от евродепутата Мария Габриел. Интересни прояви ще има и на 12 февруари. Сред тях – лекция на тема: „Практическа употреба на немските храни за пчели Apiinvert, ApiFonda, и заместителя на прашец „Фитбий“, както и „Състояние на пчеларството в Германия. Използване на мравчената киселина в борбата срещу варатозата“. На следващия ден – 13 февруари, гостите на изложението ще могат да научат повече за Апимондия Южна Корея и професионалното пчеларство там от Валери Йорданов. След това проф. Джовани Формато ще изнесе своята лекция „Борба със заболяванията по пчелите в Италия“. Още полезни презентации ще съпътстват изложението, включително блок „Биологично пчеларство“, подготвен от Димо Димов, председател на Сдружението за биологично пчеларство. Традиционно ще се проведат конкурсът „Най-проспериращ млад пчелар за 2015 г.“, детската тематична изложба: „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие“ и за първи път – фотоконкурс на пчеларска тематика.

На 14 февруари ще бъдат връчени призовете на победителите в различните конкурси, а финалът на изложението ще е заключителна пресконференция на наградените фирми и пчелари.

Официалното откриването на изложението ще започне в 10.00 ч. на 11 февруари, а сред официалните лица се очаква да бъдат председателят на НС Цецка Цачева, земеделският министър Десислава Танева, евродепутати от комисията по пчеларство към ЕП, проф. Кристиян Константинеску – председател на Балканска   Федерация на ПС и директор на Фондация Апимондия“ – Букурещ.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.