1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Приети са 655 проекта по новата пчеларска програма, отворена в ДФЗ

Приети са 655 проекта по новата пчеларска програма, отворена в ДФЗ

Общият бюджет по отворените мерки на програмата за финансовата 2011 година е в размер на близо 6 млн.лв.

От 13 декември 2010 г., когато започна приемът на проекти по новата национална пчеларска програма до момента, във Фонд „Земеделие” са приети 655 проекти на обща стойност 3.3 млн. лв., съобщиха от Фонда. Общият бюджет по отворените мерки на програмата за финансовата 2011 година е в размер на близо 6 млн.лв., което означава, че повече от половината от него вече е ангажиран. Документи се приемат във всички Областни дирекции на ДФ „Земеделие” до изразходване на годишния бюджет, определен за „Борба срещу вароатозата”, „Мерки за подкрепа на извършването на физико- химичен анализ на пчелния мед” и „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелни кошери в общността”.

Припомняме, че за „Борба срещу вароатозата”, в сектора „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители”, могат да кандидатстват пчелари-проверители, които имат необходимата квалификация за извършване на пролетни профилактични прегледи. Финансовата помощ е в размер на 90% от одобрените разходи.

По втория сектор от мярка „Разходи за препарати в борбата срещу вароатозата” документи могат да подават, както физически и юридически лица, така и сдружения на пчелари, които трябва да се регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Финансовата помощ е в размер на 80% от одобрените разходи. За „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” заявления могат да подават физически, юридически лица или сдружения на пчелари, регистрирани като земеделски производители. Финансовата помощ е в размер на 80% от одобрените разходи.

По „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в общността” - сектори „Закупуване на нови кошери” и „Закупуване на отводки/рояци” и „Закупуване на пчелни майки”, могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители. Финансовата помощ е в размер на 70% от одобрените инвестиционни разходи за кошери и отводки и съответно 50% за рояци и 60% за пчелни майки. Приканваме пчеларите да кандидатстват, тъй като към момента свободният финансов ресурс по гореописаните мерки и сектори възлиза на 2.7 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.