1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Швейцарците одобряват забраната за реклама на цигари

Швейцарците одобряват забраната за реклама на цигари

В Европейския съюз външните реклами за цигари са разрешени единствено в България и Германия

Мнозинството швейцарци са за пълна забрана на рекламите за цигари и други тютюневи изделия. Това показва допитване, проведено от Министерството на здравеопазването в рамките на мониторинга на зависимостите в страната.

Населението на алпийската страна следва курса на правителството, което е предложило да се забрани рекламата на обществени места, в електронните медии и в кината. Законопроектът, който ще бъде внесен в парламента в близкото бъдеще, предвижда да се спрат и спонсорствата на международни спортни и други изяви от страна на тютюневата индустрия. Ще бъде разрешена единствено рекламата в местата за продажба, специализирани списания и целенасочен интернет-маркетинг.

Организациите на производителите и търговците на цигари, както и от рекламната индустрия се обявиха против законопроекта, докато потребителски организации настояват за пълна забрана.

Допитването показва, че подобни забрани биха се харесали на населението, 53 процента ги подкрепят. "За" е дори мнозинството на пушачите. Швейцарските непушачи нямат и нищо против и цената на цигарите да се покачи, от сегашните 8,20 франка на 9,10 след една година.

В Европейския съюз външните реклами за цигари са разрешени единствено в България и Германия. Федералното правителство в Берлин обаче планира скоро да ги забрани.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.