1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Сушата силно навреди на пчеларите в Южна Европа

Сушата силно навреди на пчеларите в Южна Европа

През настоящата година най-голямата трудност за пчеларите са входящите разходи

След като през 2021 година пчеларите в Европа прибраха рекордно слабо количество мед, резултатите през сезон 2022-а също не са добри. В Северна Европа производството е задоволително, докато Южна, където се намира най-голямото производство, беше сериозно засегната от сушата. Това се казва в съобщение до медиите на фермерските организации Копа и Коджека.

През настоящата година най-голямата трудност за пчеларите са входящите разходи. В много европейски страни производителите поставят под въпрос бъдещето си. В тази връзка Копа и Коджека очакват конкретни и бързи отговори в рамките на ревизията на Директива за меда.

На свое заседание работната група за сектора обсъди текущата ситуация и установи, че след топлото време в началото на сезона, лятото раздели Европа на две. На север цъфтежът и производството на нектар, поддържани от редки валежи, бяха достатъчно добри за производството и реколтата от мед. В Южна Европа секторът трябваше да се справи с една от най-големите суши от десетилетия, довела до спад от 80 процента в големи части на Иберийския полуостров. Суровите климатични условия засегнаха цветята и количеството нектар на дърветата, като по този начин се влияе върху способността на пчелите да произвеждат мед.

Освен това енергийната криза и общата инфлация имаха тежки последици за жизнеспособността на европейските пчелари. Увеличението с 15 до 60 на сто на разходите за опаковки, горивото, електроенергията и храната за пчелите представляват сериозен проблем. Ръстът на производствените разходи за пчеларите не се пренася правилно по веригата за доставки, изтъкват от Копа и Коджека. Като се има предвид, че запасите от мед от 2021 до 2022 година са били много малки и че търсенето остава стабилно, настоящият период подчертава несъответствията на текущия европейски пазар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.