1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В края на октомври предстои прием по пчеларската програма

В края на октомври предстои прием по пчеларската програма

В края на юни беше одобрена тригодишната програма

В края на октомври земеделското министверство ще отвори прием по новата Национална програма по пчеларство. Бюджетът за тази година е малко над 4 милиона лева, съобщиха от ведомството.      

В края на юни беше одобрена тригодишната програма. Тя ще се изпълнява за периода от 2020-та до 2022 година. Дейностите се финансират с пари поравно от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. Всички мерки, прилагани до момента, са включени и в новата пчеларска програма.

За първи път В програмата ще се финансират разходи за подвижно пчеларство, както и обучения на пчелари. От министерството на земеделието съобщиха още, че в новата Обща селскостопанска политика се предвижда 30%-то увеличение на финансирането на мерки, свързани с опазване на околната среда. Животновъдите ще получат средства за опазване на водите и въздуха от замърсявания, вследствие на дейностите във фермата. В сила от 2016-та година е европейска директива за опазване на въздуха от източници, отделящи амоняк. В тази връзка страната ни разработва правила.   

Предстои правилата да се обсъдят с животновъдния сектор, посочиха от министерството и уточниха, че първоначално ще са с доброволен характер.    

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.