1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В САЩ пуснаха ваксина срещу Американския гнилец

В САЩ пуснаха ваксина срещу Американския гнилец

На първо време веществото ще е достъпно само за професионални пчелари

Първата в света ваксина срещу Американския гнилец при пчелите получи лиценз от земеделското министерство на Съединените щати. Пчеларите в страната приветстваха мярката, която е от голямо значение за целия хранителен сектор.
 
Всяка година инфекциозната болест причинена от бактерията Paenibacillus larvae унищожава хиляди пчелни семейства по цял свят. Тя засяга само ларвите на пчелите, при което те изгниват. Сега лицензираната ваксина е разработена от американска стартъп-компания, която твърди, че е постигнала значителен пробив в борбата срещу заболяването. На първо време веществото ще е достъпно само за професионални пчелари и, ако даде желания резултат, от него ще могат да се възползват и онези, за които пчеларството е само хоби. 
 
Болестта се разпространява много бързо, когато кошерите са разположени близо един до друг и по този начин може наведнъж да унищожи многобройни пчелни семейства. В повечето държави по света стопаните са длъжни веднага да съобщават за нея на ветеринарните власти, а единствената възможност разпространението да се спре, е изгарянето на целия кошер. 
 
За да има ефект, ваксината ще се дава най-напред чрез пчелното млечице на царицата. Когато тя стане резистентна срещу бактерията, причиняваща болестта, предава имунитета на снесените от нея яйца. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.