1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 12 декември - Международен ден за борба с измененията на климата

12 декември - Международен ден за борба с измененията на климата

Човешката дейност е една от главните причини за глобалното затопляне

На 12 декември, събота, от 10 до 16 часа ще бъде отбелязан Международния ден за борба с измененията на климата. В Южен парк откъм централния вход екологично сдружение „За Земята” ще представи прости и достъпни мерки, които всеки би могъл да предприеме за намаляване на парниковите емисии. Ще има разнообразни игри за децата, както и изложби, посветени на проблема с климата и спортни прояви на открито. 

Отново на 12 декември от 16 часа във връзка с Международния ден за борба с измененията в климата – ЕкоВеге ви кани на екологичен семинар, на който ще ви информираме за опасността от глобалното затопляне и мерките, които са нужни да се предприемат за смекчаването му, и как всеки от нас може да помогне за това. Събитието ще се проведе в зала Мусала, Математически факултет на СУ, бул. „Джеймс Баучър” 5

От 17.30 ч. същият ден на Моста на влюбените до НДК ще се проведе символично бдение със свещи под надслов: „Светът се събира – Ние също!”. Подобни събития ще се случат едновременно във всяко кътче на планетата, докато световните лидери буквално решават съдбата на човечеството на конференцията на ОН за климатичните промени в Копенхаген, която ще се проведе между 7 и 18 декември 2009 година.


Изменението в климата. Температурите на земната повърхност през 20 век са се повишили с 0,6ºC, а 90-те години се оказаха най-горещото десетилетие от миналия век. Учените са единодушни, че глобалното затопляне е резултат от емисиите въглероден двуокис и други газове – виновници за парниковия ефект. Те са причинени от човешката дейност – индустриален бум, увеличеното ползване на изкопаеми горива като въглища и петрол, изсичането на големи горски масиви и т.н. Парниковите газове пропускат слънчевата радиация до земната повърхност, но поглъщат инфрачервените топлинни лъчи и затоплят земната повърхност и приземния атмосферен слой. Естественият природен парников ефект поддържа средна температура от около 15ºС, което прави възможен живота на Земята. Бързото увеличение на парниковите газове обаче води след себе си сериозни последици. В резултат на промените се топи ледената обвивка на полюсите. Затоплянето в Арктика и Антарктида и топенето на ледени блокове причинява повишение на морското ниво и заливане на плодородни ниски земи и крайбрежия. Променя се количеството валежи на земята, което води до непредвидими чести наводнения или продължителни засушавания. Всички тези промени могат да бъдат обобщени в едно понятие - “изменение на климата”. Изменението на климата влияе на различни компоненти на околната среда. То води до изчезване на запасите от прясна вода, разрушаване на екосистеми и намаляване на биоразнообразието, намаляване на обема и продуктивността на обработваемите земи, унищожение на горски масиви вследствие на пожари заради суша и високи температири, увеличение на пустините и топене на планинските глетчери. Сериозните промени в околната среда ще доведат до тежки икономически и социални последици. Глобалната промяна в климата има влияние и върху човешкото здраве. Освен горещите вълни и необикновено топло време, което действа шоково на организма, нараства и се изменя географското разпространение на редица болести, предавани чрез насекоми, като малария и тропическа треска. В допълнение увеличените индустриални дейности и автомобилни газове водят до развитието на тежки и хронични заболявания, алергии и т.н.  Според учените глобалното затопляне през следващите 100 години ще се увеличи между 1,5 и 3,5º, а морското равнище може да се покачи между 15 и 95 см.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.