1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Бургас отново става сцена на народни танци и музика от цял свят

Бургас отново става сцена на народни танци и музика от цял свят

Стартира 46-то издание на Международния фолклорен фестивал

Бургас отново става сцена на народни танци и музика от цял свят. Днес, 20 август, състави от 11 държави ще дадат началото на 46-то издание на Международния фолклорен фестивал.

Близо 400 изпълнители в народни носии от Италия, Грузия, Македония, Полша, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Китай, Русия и България ще представят най-доброто от фолклорната съкровищница на своята държава.

Фестивалът ще бъде открит с традиционното дефиле на участниците. Пъстрото шествие тръгва в понеделник от 17:30 часа от площад "Тройката" до сградата на Община Бургас. Там всяка група ще представи страната си с танци, музика и народни носии.

Кулминацията на официалната част започва в 20:00 часа в Летния театър, когато ще бъде връчена престижната награда за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка". Носител на приза тази година е ФТА "Никола Гинов" - Бургас. Формацията е създадена през 1974 като танцов ансамбъл към Младежкия културен център и изпълнява български и руски танци. Първият художествен ръководител е Ася Бораджиева. По-късно неин наследник става Дора Барева.

От 1978 до 2012 година художествен ръководител е Никола Гинов. През 1979 той дава на танцовата формация името "Емона". Под вещото ръководство на Гинов съставът печели много престижни награди на фестивали в страната и чужбина.

Множество авторски танцови постановки са създадени от Никола Гинов, които се изпълняват в цяла България: "На хорото", "Айки", "Тракийски танци", "Шопски танци", "Странджански пролетни мотиви" и други. В основата на неговия живот бе запазването, предаването и популяризирането на българския танцов фолклор.

От есента на 2012 година художествен ръководител на ансамбъла е синът на Никола Гинов - Димитър Гинов. През месец март 2013 година инициативен комитет предлага ФТА "Емона" да се преименува в памет на дългогодишния ръководител Никола Гинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.