1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Снимка:

Здраве, щастие и берекет от целия екип на Агро.бг

Честита Коледа! Днес, 25 декември християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. Според Евангелието това се случило преди повече от 2000 години в град Витлеем, провинция Юдея.

В мига на Рождеството Христово в небето пламнала невиждана светлина. Появил се ангел, който съобщил на пастирите наоколо, че на света е дошъл Спасителят. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.

Малко преди раждането на Христос, майка му Мария заедно с Йосиф отишли във Витлеем. Там не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. Именно в нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

Българският народ посреща Рождеството в полунощ след Бъдни вечер с коледуване - млади момчета, коледари, обикалят домовете на групи и изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Традицията повелява стопанинът да покани мъжете на масата и да ги почерпи с вино и ракия. Момата в дома пък ги дарява с кравай. Дават им пари, месо, боб, брашно, вино и др.

На 25 декември приключва и 40-дневния коледен пост – приготвят се обредна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавици, свинско с праз, печена кокошка, изпържено свинско... всичко, от което се предполага, че досега сме се лишавали.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари.

Вторият ден на Коледа - 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

Към Коледните празници се числи и Стефанов ден - на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Честито Рождество Христово!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.