1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Денят на Христо Ботев ще бъде отбелязан тържествено

Денят на Христо Ботев ще бъде отбелязан тържествено

В 12:00 часа днес сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев

Десетки калоферци и гости на града изпълниха снощи площад "Хр. Ботев" в Калофер, където започна честването, посветено на 140 г. от гибелта на поета, пише dir.bg.
След изпълнения на ансамбъл "Българе" се състоя заря-проверка с участието на почетни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.

Днес местни свещеници ще отслужат на площада панихида в памет на Ботев и загиналите за свободата. След митинг-поклонение ще бъдат положени цветя пред паметника на поета-революционер от мемориала "Христо Ботев".

"Ботев превърна думите свобода и истина в нравствени ценности, завинаги обвърза думата власт с народовластие." Това заяви във Враца председателят на Народното събрание Цецка Цачева на митинг-заря, посветен на Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Сред събралите се да почетат паметта на Ботев и загиналите герои бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители, ръководители на политически партии и организации.

В тържествения митинг-проверка пред 12-метровия паметник на Войводата участваха представителни роти от военния гарнизон във Враца, както ученически и студентски отряди.

Възпоменателните чествания "Ботеви дни" във Враца по повод 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета, които се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев, ще завършат днес с поклонение на връх Околчица.

В 12:00 часа днес в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.