1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е Бъдни вечер!

Днес е Бъдни вечер!

На трапезата се слагат постни ястия

Днес е Бъдни вечер- един от най-светлите семейни празници и последен ден от Рождествените пости. Вечерта всички се събират около празничната трапеза. На нея трябва да има нечетен брой (7,9 или 11) постни ястия. Обикновено се прави боб, постни зелеви сърми, ошав, лук, чесън, орехи, вино, тиквеник и плодове. На този ден се меси специална пита, в която се слага пара. Най-възрастният член от семейството разчупва питата. Първото парче е за Богородица, второто- за къщата. Останалите се раздават на членовете от семейството по възраст. В този, в когото се падне парата- ще има късмет и благополучие през цялата година. Трапезата на Бъдни вечер не се вдига в символ на очаквания гост. 

Под софрата се слага слама, която напомня на Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният в дома прекадя с тамян. В камината гори бъдник. По него се гадае за следващата година. В нощта срещу Коледа коледари тръгват по къщите и пеят песни, които прославят раждането на Христос. 

В народните традиции денят е свързан с благополучието и за това на трапезата се слагат храни, които набъбват. Правят се и различни ритуали за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Екипът на АГРО.БГ  ви пожелава СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ! 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.