1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е Бъдни вечер!

Днес е Бъдни вечер!

Според традицията празничната трапеза се нарежда върху слама

Днес, 24 декември, празнуваме Бъдни вечер. Това е един от най-светлите християнски семейни празници.  Той е посветен на дома и огнището. 

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза, стопанинът на дома запалва специален пън, наречен „бъдник“.  Отначало разбърква с него огъня и нарича „Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом“.  Бъдникът остава да тлее цяла нощ и да поддържа огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет, а преди да се сложи в огъня се запечатва с пчелен восък.

По искрите на огъня се гадае каква ще е годината- колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата.

Според традицията празничната трапеза се нарежда върху слама. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Гозбите задължително трябва да са постни. Те трябва да са направени от всичко, което се произвежда в домакинството – варен фасул, сърми, орехи, пълнени чушки с ориз, ошаф, тиквеник, туршии, лук, чесън, вино, плодове.

Прави се пита, която се разчупва от най-възрастния в семейството. Първото парче се слага пред иконата. Момите слагат парче от питата под възглавницата, за да им се присъни бъдещият съпруг.  Някъде в хлябът е скрита пара и на който се падне в него ще бъде берекетът.

Трапезата не се вдига цяла нощ, за да не избяга късметът през годината.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.