1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е денят на Св. Николай Чудотворец

Днес е денят на Св. Николай Чудотворец

Българите почитат светеца и като пазител на семейството, жилището и добротата

Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Светецът е покровител на моряците и рибарите, а днешният ден е празник също така и на банкерите.

Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Ликия, Мала Азия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.

Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява и коледната елха.

Днес се приготвя богата празнична трапеза, като основното ястие е риба. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитание на шаранa. Смята се, че шаранът е "слугата" на Свeти Никола. На този ден обикновено се припомня тази история: веднъж, когато светецът в откритото море е бил уловен от бурята и поради дупката на дъното в лодката започнала да навлиза вода, той бръкнал във водата с ръка, извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се счита за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога е наричан Рибен Св. Никола.

Празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.