1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес православната църква почита Кръстов ден

Днес православната църква почита Кръстов ден

Настъпва краят на летния и началото на есенния селскостопански сезон

Днес правослявните християни празнуват Всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен - Кръстовден.

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична литургия по повод големия църковен празник. На 14 септември според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, която била ревностна християнка се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба му. След като намерили пещерата, в която бил погребан Христос, намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст положили в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето "тръгва назад" към зимата и денят се "кръстосва" с нощта - изравняват се. Настъпва краят на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. Тогава започва гроздоберът. На Кръстовден по традиция стотици вярващи посрещат празника в местността Кръстова гора, недалеч от Пловдив. Според местните предания мястото е особено, тъй като пази частица от чудотворящия кръст Господен. Вярващите в чудодейната сила на кръста Господен могат да получат спасение от редица телесни болести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.