1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес православната църква почита св. Анна

Днес православната църква почита св. Анна

Майката на Богородица се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени

Нa 9 декември Православната църква чества зачатието на св. Анна, майката на св. Богородица. В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника рождество на Пресвета Богородица.

Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Според библейския разказ св. Анна произхожда от Ароновия род и е дъщеря на свещеник от Витлеем. Съпругът ѝ Йоаким бил потомък на Давидовия род. Двамата живеели в Назарет и били праведни хора и добри християни.

Нещастието им било, че близо двайсет години нямали деца. 

Отчаян, Йоаким отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в строг пост и молитва. По същото време св. Анна излязла в градината и като видяла на едно дърво гнездо с новоизлюпени пиленца, със сълзи на очи се помолила и тя да има дете. 

Според библейския разказ Бог чул молбите ѝ и чрез архангел Гавраил известил, че Анна ще роди дъщеря и ще я нарече Мария. Св. Анна се заклела да посвети детето си в служба на Бога. 

Източноправославната църква приема св. Анна още от VI в., като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. Разказът на протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII в., като Анна е официално канонизирана през 1854 г.

Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт - на 25 юли.

Днес имен ден имат Анна, Анка, Ани, Анани, Анушка, Яна, Блага, Добра, Добри, Янула, Янина.

В народните вярвания св. Анна е закрилница на семейството, брака, девойките и бременните жени. 

През деня жените не работят, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не напускат селото, за да не ги отвлекат излезлите самодиви. 

Момите посяват пшеница или потапят ябълкови клонки във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят – момата ще се омъжи през следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.