1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал на алтернативното земеделие в софийското село Осоица

Фестивал на алтернативното земеделие в софийското село Осоица

Програмата на събитието включва и лекции за пермакултурен дизайн

На 22 и 23 юни софийското село Осоица, община Горна Малина, за първи път ще се проведе Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро” - събитие, което има за цел да запознае по-широк кръг от хора с другата възможност за бизнес и практическите техники за устойчиво използване на ресурсите, отглеждане на чиста храна и запазване на живота в почвата, съобщават организаторите. „АлтерАгро” ще се проведе в двора и сградата на старото училище в Осоица. След повече от 30 години, с помощта на организаторите от Фондация „Повей”, партньорите на фестивала, доброволци и местни жители, училището отново ще отвори врати.

За първия ден са насрочени лекции за пермакултурен дизайн с Михаил Косев, а също и за щадящите форми на обработка на големи площи чрез плитка оран и пробиотици с лектор Владимир Христов. Любомир Хаджийски ще говори за начините на отглеждане на местни микроорганизми за съживяване и обогатяване на изтощена почва. Специално внимание е предвидено за темата  „биодинамично земеделие”, по която Марин Теодор Назар ще изнесе лекция в събота и ще направи работилница на открито в неделя.

Паралелно с лекциите в театралната зала на училището, на 22 юни целия ден на открито ще се проведат различни работилници и ателиета. Кошничарство и плетене с местни майстори, работа с грънчарско колело и месене на хляб с квас с Ива Каменова.

За децата също са предвидени занимания – кино работилница с НИМ Анимейшън, правене на кукли и куклен театър с Бояна Минковска от „Репичка”, музикална работилница и за най-малките –  създаване на зеленчукова градинка с предоставен от фирма „АгроБиоВет” компост. На 22 юни вечерта жените от фолклорната група на село Осоица ще въвлекат гостите на фестивала в традиционното за селото тайнство на Еньовден.

През втория ден на фестивала - 23 юни, освен биодинамичната работилница, ще има демонстрация на сглобяване на куполна конструкция с един от пионерите в България - Генчо Генчев. По време и на двата фестивални дни са предвидени щандове, където местни и гостуващи производители и творци могат да изложат своята продукция. Ще има и прожекции на тематични филми.

Фестивалът на алтернативното земеделие „АлтерАгро” е напълно безплатен за посетителите. Детайли за събитието и програмата може да намерите на Фейсбук страницата на фестивала и събитието.

Идеята на Фондация „Повей” за организирането на „АлтерАгро” е да дава редовни срещи на хора, които практикуват или имат интерес към алтернативните земеделски практики, за да могат да обменят опит и да вдъхновят промяна в отношението на хората към начините за отглеждането на тяхната храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.