1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Фестивал на местните породи ще се проведе в Чипровци

Фестивал на местните породи ще се проведе в Чипровци

Празникът ще се проведе успоредно с Фестивала на Чипровския килим

Днес в гр. Чипровци ще се проведе Фестивал на местните породи. Фестивалът е част от проекта „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Негови организатори са Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСЖР) и Община Чипровци.

Фестивалът ще бъде открит в 13:00 часа от изпълнителния директор на ИАСРЖ проф. д-р Васил Николов. На него ще бъдат показани животни от местни породи, оглеждани в Северозападна България - Реплянска овца, Западностаропланинска овца, Плевенска овца, Дунавски кон, Българско овчарско куче, както и Българско родопско говедо от ферма в с. Краводер, Врачанско.

Гостите на фестивала ще се срещнат с местните фермери, ще имат възможност да дегустират мляко, кашкавал, сирене и други продукти, приготвени от местни породи животни.

Фестивалът ще се проведе успоредно с Фестивала на Чипровския килим, организиран от община Чипровци.

Местните породи са важни за запазване на уникален генетичен ресурс, който с тяхното изчезване може да бъде загубен завинаги. Те са по-добре приспособени към условията в България, към климата и към релефа, не са така взискателни към фуражите, но нямат високи продуктивни качества като някои комерсиални породи и при липса на допълнително стимулиране от страна на държавата, фермерите лесно са готови да се откажат да ги отглеждат.

В момента в България има 44 застрашени от изчезване местни породи.  ИАСЖР полага усилия за запазване на местните породи като ежегодно извършва мониторинг на породите селскостопански животни, отглеждани в България и, поддържа информационна система за местните породи селскостопански животни, в която се съдържат подробни данни за 98 987 животни от 33 породи. Тази информационна система, както и Националната генетична лаборатория ще дадат възможност за по-рентабилно управление на средствата за опазването на застрашени от изчезване породи и ще гарантират, че по мярка „Агроекология и климат” ще се подпомагат само генетично легитимни стада.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.