1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Как да познаете дали истинската елхичка, която си купувате, е отсечена законно

Как да познаете дали истинската елхичка, която си купувате, е отсечена законно

При покупка на коледна елха купувачите да следят за наличие на контролна пластина

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Тя трябва да е закрепва под второто разклонение от върха на дървото. Това посочи инж. Николай Пиронков, началник на отдел „Контрол по опазване на горските територии и защита от пожари“ в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) по време на извършена проверка днес с представители на медиите на пазара „Димитър Петков“ в гр. София.
Пластините са за еднократна употреба. Сериите и номерата им се вписват в превозните билети, придружаващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на добив до търговската мрежа. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. По този начин всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното разрешително за добив, допълни инж. Пиронков. 
За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, не е задължително поставянето на пластините.
Глобата, която се налага за незаконна елха за физически лица е от 50 до 3 000 лв., а за юридически лица - от 100 до 5 000 лв. 
Няма незаконно добити коледни елхи, които да се предлагат за продажба в проверените търговски обекти днес, установиха горски инспектори от Агенцията. 
ИАГ и нейните структури извършват ежедневни засилени проверки за законността на  произхода на предлаганите на пазара коледни дръвчета. 
През миналогодишната коледна кампания бяха конфискувани около 500 незаконно добити дръвчета, които бяха предоставени с благотворителна цел за ползване на училища и детски градини.
Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и в случай на съмнение за незаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, за да се инициира незабавна проверка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.