1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Отбелязваме деня на християнското семейство

Отбелязваме деня на християнското семейство

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година

Християните отбелязват днес (21.11.2010 г.)  Въведение Богородично - един от дванайсетте Господски и Богородични празници. Въведение Богородично се празнува и като ден на християнското семейство и християнската младеж - това е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората".

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога.

В Константинополската църква празникът е въведен през VII век от патриарх Терасий. В Римокатолическата църква е въведен от папа Григорий XI през 1374 г. Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали - освен празника Въведение Богородично - и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. 

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва родителите да водят децата си на богослужение.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.