1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Поравно: „доверявам се на българското” – „чета внимателно етикета”

Поравно: „доверявам се на българското” – „чета внимателно етикета”

При съмнение звънете все пак в Агенцията по храните

Великден отмина, заедно с него – повсеместното пазаруване „като за световно” на яйца, козунаци и празнични украси. Както винаги, цените им тръгнаха нагоре в навечерието на най-големия християнски празник (какво да се прави – пазарна логика!), но пък някои вериги почти в последния момент изненадаха приятно клиентите с атрактивни промоции. Този ход беше много предвидлив – ясно е, че след като мине еуфорията и на всяко домакинство му се наложи в следващите дни да се справи с голямо количество сварени и нашарени яйца, търсенето им ще спадне, а от друга страна – пак по пазарните правила – търговската мрежа беше залята с най-търсените за това време на годината продукти. Та каквото не се продаде – после ще залежава по щандовете и накрая ще отиде немалко брак.

По едни други правила обаче някои родни търговци отново решиха, че в мътна вода могат да си наловят доволно количество риба. Мераците им бяха пресечени своевременно – инспекторите от Агенцията по безопасност на храните показаха, че не спят. На прицел бяха най-вече яйцата, боите, агнешкото и козунаците – в дните преди Възкресение държавният орган е конфискувал внушителната цифра от над 100 хил. яйца. Освен това, между 18-ти и 21-ви април в цялата страна са били направени 1677 проверки, като при тях инспекторите са издали 105 предписания, 48 акта за нарушения, 6 обекта са били затворени.

Близо месец преди това от Съюза на птицевъдите алармираха, че у нас се внасят яйца от Полша, които не стават за директна консумация, затова вероятно се продават и на по-ниски цениКубота България
. По данни на браншовата организация, производствената ценаКубота България
на едно яйце в Полша била 14 ст., а тук за едно яйце плащаме по 10 ст. Последваха масирани проверки от агенцията по храните и в крайна сметка не излезе нищо нередно с полските яйца.

                                                                            Коментар на Светослав Динков

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.