1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. „Празник на картофите” във Велинград със съдействието на Национална Асоциация на картофопроизводителите

„Празник на картофите” във Велинград със съдействието на Национална Асоциация на картофопроизводителите

Целта е да бъде възобновена традицията на този хубав и важен за велинградчани празник

Когато настъпва края на селскостопанския сезон, във Велинград от десетилетие се организира празник на картофите, които са характерни за гозбите в региона, особено през зимата. Със стотина килограма дарени картофи учениците от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” приготвят множество ястия, с които гощават многобройните гости на празника.

Основните проблеми на картофопроизводителите са ниските изкупни цени, липсата на работна ръка и нарастващите разходи за производство. Отглеждането на картофи е основен поминък в района на Велинград, но липсват интерес от млади хора, заради тежката работа на полето, коментират от сектора.

„В страната се консумират 180 000 тона картофи годишно. В югозападната и южната централна част  е съсредоточено повече от 80% от производството на картофи в България, което се дължи на благоприятните природно-климатични условия”. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. Какви политики прилага земеделското министерство очаквайте в предаванията на Агро ТВ в специално интервю на Маринов.

Днес картофите са най-разпространената и отглеждана кореноплодна култура в света. Картофите са донесени през XVI в. в Испания и първоначално са отглеждани като медицински продукт, смятани са за нечисти и нехристиянски растения и чак след 150 години е започнало отглеждането им като основна земеделска култура. Картофите станали популярни в Европа благодарение на френската кралица Мария Антоанета, която използвала цветовете им за украса към балния си тоалет, а в Нова Зеландия капитан Кук засадил първите картофи, за да откаже местното население от канибализма.

Най-притегателна точка за всички е голямата трапеза, отрупана с всевъзможни лакомства от картофи – като се започне с познатата крем-супа и се стигне до екзотичен десерт като карамелизирани картофи с масло и портокалова кора. Направените от бъдещите кулинари 33 ястия задоволиха всякакви вкусове: за любителите на традиционната кухня имаше пататник, картофи със сирене и кренвирши или картофени кюфтета, търсещите нови вкусове ги откриха в картофената салата с босилек или пълнените картофи с чедър и пилешко, а всички с удоволствие похапнаха баница с картофи и топли пърленки с различни добавки от картофените вкусотии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.