1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Професия ножар – от хобито до бизнеса

Професия ножар – от хобито до бизнеса

Ножарството е майсторски занаят от векове

Традицията на запазените до днес занаяти продължава да е жива. В това са убедени българските майстори ножари, според които професията им се цени високо както навън, така и у нас. 

Ножарството е майсторски занаят от векове, а тънкостите се предават от поколение на поколение. За изработването на един нож – се започва с изковаването на острието, продължава се с оформяне на дръжка и сглобяване. Цикълът завършва с гравирането. В това се е специализирал и майсторът от Сопот Нено Грънчаров, част от организацията „Сопотски еснаф“.

Оказва се, че децата с любопитство подхождат към занаята и подобряват не само уменията си при изработката, а и се учат на търпение. През втората седмица на месец май в подбалканския град Сопот се организира ежегодния пленер за ножари от цялата страна, които да демонстрират различни техники за изработка. Ценители има – особено при ловджиите. 

Според бранша – при обработката на острието на ножа немската стомана се явява най-благородният метал, който е смесица от хром, никел и стомана. А добре изработеното острие означава доволни клиенти, благодарение на които занаятът ще продължава да се развива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.