1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Разпети петък е

Разпети петък е

Най-тъжният ден за християните

Разпети петък е - най-тъжният ден от годината и най-тежкият в земния живот на Иисус Христос. В него Божият син е бит, измъчван и осъден на най-тежката присъда по онова време- разпъване на кръст. Присъдата е издадена от управителя на областта Пилат Понтийски. Има обичай за Пасха, който празник предстоял, да пускат по един осъден на смърт. За това Пилат Понтийски попитал народа кого да пуснат - Иисус, у когото не намирал никаква вина или разбойника Варава. Първосвещениците и старейшините надумали народа и те извикали да се пусне Варава. Тогава Пилат обредно си измива ръцете и казва "нека кръвта на този праведник бъде върху вас и чадата ви". Така Иисус бил разпънат на кръст, а след това положен в каменен саркофаг в пещера, а входът бил здраво залостен с огромен камък. 

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. На Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие, никой не подхваща каквато и да е работа.

В православните храмове се отслужват Царски часове и вечерня с чин за изнасяне на плащеницата. Плащеницата е парче плат, с което е било увито тялото на Иисус Христос. До днес тя се съхранява в италианския град Торино. Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата. Това е платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Молещите се пристъпват към Плащеницата и се покланят на изображението. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. На вечерното богослужение Плащеницата се изнася от храма и се обикаля около него, символично се извършва погребението на Христос.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.