1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Световен ден на метеорологията

Световен ден на метеорологията

На 23 март 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация

На 23 март 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация. Оттогава на този ден се отбелязва Денят на метеорологията. Световната метеорологична организация е специализиран орган на ООН, в която членуват над 190 държави. Българските метеоролози традиционно се включват в отбелязването на Деня като членове на организацията.

Всяка година организацията привлича вниманието на учените и обществеността върху актуален проблем, като през 2011 година мотото е „Климат за вас". Националният институт по метеорология и хидрология при БАН провежда днес инициативата „Добре дошли при нас!", с акцент готовността да информира и осигурява експертна помощ при природни бедствия.

Събитието ще включва демонстрации на технологични продукти за информиране в централния прогностичен офис на НИМХ, сектора за хидропрогнози на департамент „Хидрология" и разработените оперативни системи за ранно предупреждение - за реагиране при ядрени аварии, наводнения, повишени нива на замърсяването на въздуха, чрез презентации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.