1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 10-11 евро на час за земеделските работници в страни като Италия, Франция, Испания

10-11 евро на час за земеделските работници в страни като Италия, Франция, Испания

В чужбина наши сънародници намират по-добри условия на труд и по-добро заплащане в земеделието

86 делегати на Националната федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“ се събраха в столицата за XII редовна национална конференция. Тя се провежда веднъж на 4 години. Въпреки кризите и предизвикателствата пред работещите в земеделието, федерацията вече има сключено споразумение с аграрното министерство – за социален диалог.

Георги Събев, заместник-министър на земеделието, заяви:

„Работещите в земеделието са част от политиката в земеделието, без тях няма да има родно производство. Няма да има живот в селските райони. За нас е изключителна важна обратната връзка на работника и на синдикалните организации. Преди няколко месеца сключихме споразумения както с работодателските, така и със секторните организации от нашите подсектори и дискутираме проблемите свързани с работната ръка. Вече проведохме една тематична среща, насочена към образованието в сектор Земеделие. Обсъждаме защо младите хора, завършили средно образование, не остават в този сектор. На следващата среща предвиждаме подобна дискусия за висшето образование. Изключително важен е въпросът и с възнагражденията и условията на труд.“

В тази посока Франция, Италия и Испания имат богат и полезен опит. От КТ „Подкрепа“ работят в тясно сътрудничество със синдикалните организации там.

„В България на ниво социален диалог между работодатели и синдикати в сектор Земеделие имаме много сериозен пропуск. Искаме да вземем опита на Италия, Франция, Испания по отношение на перфектния социален диалог, който имат с работодателите, каза Анелия Иванова, предс. на НФ "Земеделие и горско стопанство", КТ "Подкрепа". - Там са успели да се договорят на национално ниво по отношение на минималната работната заплата и на всички видове доплащания за извънреден труд, отпуски, те се осигуряват и за безработица и затова нашите сънародници предпочитат да отидат да работят във Франция, Испания, Италия.“

Ставката в тези държави е 10-11 евро на час, като земеделският труд се води нискоквалифициран, но въпреки това условията за наетите български работници са по-добри от тези у нас. По данни на МВФ, след ковид пандемията и започналата война в Украйна глобалният брутен вътрешен продукт се е свил с 3,5 %. В България, в условията на кризи, подкрепата за наетата работна ръка не е достатъчна, отчитат от „Подкрепа“.

На 12-тата конференция на Националната федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“ беше подписано споразумение между 4 държави – България, Франция, Италия и Испания.

 „Основната цел на това споразумение е да информираме българските работници мигранти в земеделието на Испания, Италия и Франция по отношение на техните права, по отношение на колективните трудови договори, които нашите партньори подписват на национално ниво за минималните ставки на работната заплата, за условията на труд, за почасовото заплащане“, каза Анелия Иванова.

Важната задача пред всички европейски синдикати е една и съща – да защитават правата на работниците. В този смисъл и усилията са единни – синдикалните битки през годините показват, че трябва да се оказва натиск върху националните правителства, за да се отстояват справедливи и достойни условия за всички работещи. Както казва президентът на „Подкрепа“ - кесаревото на кесаря, божието – Богу.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.