1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 25% от площта на градовете в Германия са за селско стопанство

25% от площта на градовете в Германия са за селско стопанство

Вижте къде са най-много

Ниви и ливади са неотменна част от големите градове в Германия. Според официалната статистика 27 на сто от общата площ на населените места с повече от 100 000 жители се ползват за селскостопански цели.

При отделните градове има големи разлики. С най-голям процент селскостопанска площ е Ерфурт, столицата на провинция Тюрингия – 55 на сто, а с най-малък дял е Берлин с 4 %. Данните са от 2019 година и са обобщени в актуализирания атлас за използването на територията на Германия, достъпен онлайн на сайта на службата за статистика.
 
Сред градовете с население между 250 и 500 000 най-голям процент селскостопански площи има Мюнстер – близо 44 на сто, следван от Мьонхенгладбах с 38 %. При населените места с повече от половин милион жители начело са Лайпциг и Дрезден с 33, респ. 31 %. Размерът на аграрните площи зависи до голяма степен от това, колко от околните села са приобщени в границите на града. Друг определящ фактор e географското разположение, дали градът е в тясна долина, или в равнина. Близо 51 % от общата територия на Федералната република се ползват за селско и горско стопанство.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.