1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 330 хиляди тона мляко се губят всяка година по веригата на доставките във Великобритания

330 хиляди тона мляко се губят всяка година по веригата на доставките във Великобритания

Експертите предлагат по-различен подход при замразяването на млечните продукти

330 хиляди тона мляко се губят всяка година по веригата на доставките във Великобритания. Това показват данните от експертен доклад. Стойността на количеството надхвърля 150 милиона лири, което е повече от 336 милиона лева.

90 процента от изхвърленото мляко, около 290 хиляди тона, се падат на домакинствата. Средно всяка година едно британско домакинство похабява около 9 литра. Други 30 хиляди тона мляко се губят при транспорта. При преработката в мандрите се разхищават допълнително 13 хиляди тона.

В своя доклад експертите предлагат мерки, които да намалят загубите с около 90 хиляди тона годишно, като по този начин ще се спестят повече от 40 милиона лири. Проучвания са показали, че домакинствата изхвърлят мляко най-често заради неправилно съхранение.

Експертите предлагат по-различен подход при замразяването на млечните продукти. Това се практикува само от една четвърт от населението. Ако количеството замразено мляко се увеличи до около 35 на сто, това би спестило повече от 10 хиляди тона годишно, сочат изчисленията. Още 20 хиляди тона няма да отиват на боклука, ако срокът на годност, отпечатан на опаковките, се удължи с един ден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.