1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 64 % от земеделската земя в Украйна е в частни ръце

64 % от земеделската земя в Украйна е в частни ръце

Частната собственост е разпределена между близо 7 милиона физически и неназован брой юридически лица

64 процента от земеделската земя в Украйна е в частни ръце. От общо 42 милиона хектара 27 са притежание на физически или юридически лица, показва статистиката.

Частната собственост е разпределена между близо 7 милиона физически и неназован брой юридически лица. "Така че не може да става дума за "разпродажба" на земята, както твърдят противниците на либерализирането на пазара за селскостопански площи", се казва в изявление на земеделското министерство.

В момента в страната действа мораториум, който не разрешава продажбата на земя на чужденци. Според агроведомството са нужни поне два закона, в случай че този мораториум бъде отменен. Тези закони трябва да осигурят правилното функциониране на пазара.

Единият закон трябва да регулира покупко-продажбите на ниви и пасища, а другият трябва да определи правилата за отпускане на изгодни кредити за стопани, които имат намерение да придобият земя. От министерството обаче се съмняват, че подобни комплексни закони ще бъдат изработени и гласувани от парламента в оставащите до следващите избори месеци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.