1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Австралийските фермери са оптимисти за 2021 г.

Австралийските фермери са оптимисти за 2021 г.

Почти половината анкетирани очакват много по-стабилни условия в сравнение с настоящата година

След две тежки години, белязани от високи температури, суша и опустошителни горски пожари, австралийските фермери отново са оптимисти за своето бъдеще. Това става ясно от декемврийската анкета на местна банка, специализирана в селското стопанство.
 
43 % от хилядата участвали в допитването фермери са убедени, че през следващата година аграрният сектор в страната ще бъде във възход. Преди три месеца, при последната подобна анкета, този дял беше едва 24 на сто. Оптимизмът се подхранва от падналите през последните седмици валежи, очертаващата се много голяма зърнена реколта и високите изкупни цени на добитъка. Доброто настроение не може да бъде помрачено дори и от притесненията във връзка с пандемията или с обтегнатите търговски отношения с Китай.
 
В същото време делът на песимистите, които смятат, че аграрната икономика ще продължи надолу, е намалял от 17 % през септември на 8 на сто през декември. Като основни причини за своето черногледство фермерите посочват затрудненията на международните пазари, както и търговската война с Китай, докато коронавирусът вече не е от значение.
Близо половината анкетирани очакват много по-стабилни условия в сравнение с настоящата година. Най-големите оптимисти са стопаните, които отглеждат памук, тъй като последните валежи обещават добра реколта.
С надежда в бъдещето гледат и животновъдите и зърнопроизводителите. При първите се очаква сериозен ръст на изкупните цени на месото, а вторите се надяват на високи добиви от летните култури.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.