1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Безоранно отглеждане на културите в Софийското поле

Безоранно отглеждане на културите в Софийското поле

Фермерите, които са изпитали тази технология, успешно я внедряват

Технологията No-till, която масово се практикува в Съединените щати, все още си пробива път в Европа. Така нареченото „безоранно земеделие" на Стария континент изисква търпение и овладяване на всички тънкости.

За българските земеделци е полезно да научат повече за опита на техни колеги, които са изпробвали метода. 

Александър Китев разказва, че е възможно практикуването на земеделие с отлични добиви при намаление на усилията и ресурсите за обработка на почвата. В това е и същността на метода No-till. За успешното му използване трябва да се овладеят най-вече тънкостите.

В земеделската практика на запад No-till се прилага и адаптира успешно като не се наблюдава намаление на добивите или други негативи.

Земеделецът разказва още, че изкуственото наторяване отпада и дори се повишава естественото подобряване на почвената инфилтрация. Това е част от биологичния механизъм на почвата да се справя с вредителите. Фермерите, които са изпитали тази технология, успешно я внедряват в отглеждането на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Още по темата гледайте в предаването Растителна защита по АгроТВ

Автори: Д. Александрова, К. Карадочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.